A reformáció hónapja - csütörtöki bibliaóránk elmarad

Október 1-jén (csütörtökön) 18 órakor gyülekezetünkben nem tartunk bibliaórát. Helyette azonban mindenkit szeretettel várunk a Deák téri evangélikus templomba, ahol zenés istentisztelet keretében a reformáció hónapjának országos nyitó istentiszteletére kerül sor. Az alkalmon szolgál gyülekezetünk lelkipásztora és kórusa is.

Az alkalom részletei az alábbi linken tekinthetők meg.


 

Legyetek csendben! - avagy az Úrral nyaralt a lelkünk!

Elhangzott a hívás egy évvel ezelőtt: „Menjünk el nyáron Tahiba egy csendes hétre!” Már akkor tudtam, hogy nekem is ott kell lennem. Többek szíve, lelke azonnal rárezdült erre a hívásra, és voltak, akik később válaszoltak igennel.Tahi1.jpg

Azután többször is szólt a hívó szó, és végül idén augusztus 10-13. között valóban felmentünk különböző korosztályú testvérek, úgy kb. 25-en a gyülekezetünkből a hegyre, hogy Istennel, az Ő Igéjével, a Bibliával és egymással töltsünk néhány napot.

Különös élmény volt, eddig ismeretlen utakat járhattunk be Isten és lelkipásztorunk, Katona Béla testvér vezetésével. A program egyszerű és mégis kincset érően sokat adó volt: A reggeli rutin (kávé és reggeli) nagyban hozzájárult testünk jó közérzetéhez. 9 órától egy rövid közös kerekasztal beszélgetés és igei buzdítás hangzott el (mi körben ültünk, csak a kerek asztal hiányzott :) ).

Ezután mindenki keresett magának egy zugot kint a tábor területén, vagy bent az épületekben, és hozzákezdtünk a Biblia olvasásához. Katona testvér többféle ötletet is adott az első nap, hogy milyen rendszerben, felosztásban olvassuk a Bibliát ezekben a napokban. Voltak, akik engedelmesen ezek közül a lehetőségek közül választottak, és voltak olyanok is, akik más tematika szerint haladtunk. A lényeg azonban nem változott. Az Ige hatott és mi örömmel és élvezettel vetettük bele magunkat az olvasásba. És olvastunk, olvastunk, olvastunk… és jó volt, lelket felkavaró, és felüdítő volt. Csak úgy, egyszerűen ott lenni és kitenni a lelkünket annak, hogy Isten mosson át.Tahi2.jpg

Ebéd (és esetleg ismét egy kis hangulatos közös kávézás) után a csendes pihenésre is volt lehetőség, aki ennek szükségét érezte, de a vacsoráig ismét csak az volt a dolgunk, hogy olvassunk, olvassunk, olvassunk… és ez is nagyon jó volt.

A vacsora utáni esti órákat újból csoportosan, körben ülve töltöttük, és mindenki szabadon megoszthatta, hogy mit élt át, mit kapott aznap az Úrtól, milyen megtapasztalásai lettek, hol tart az olvasásban. Megdöbbentő és gyönyörködtető volt mindaz, amit egyenként megfogalmaztunk és feltártunk ezeken a közös beszélgetéseken. Igazán egymást építő, mindenki számára gazdagító gondolatok hangzottak el.

A csendesen eltöltött napokat végül egy olyan körrel zártuk, ahol mindenki megfogalmazhatta, hogy az eredetileg célul kitűzött reményeit elérte-e és mi a terve, hogy folytatja a Biblia olvasását a jövőben. Mindannyian nagy elszántsággal ígértük, hogy megpróbáljuk továbbvinni a lendületet és a hétköznapok rutinja és akadályai mellett is igyekszünk végig olvasni a Bibliát. A végső szó azonban minden jelen lévő testvérnél így szólt: „A következő ilyen csendes napokra is eljövök, ha az Úr is úgy akarja!”

Mi tehát, reményeink szerint, ott leszünk a következőn is, mert megízleltük ennek a páratlan lehetőségnek a jó ízét. Reméljük, hogy még más testvéreink is kedvet kapnak majd, hogy belekóstoljanak!

Cservenyák Ildikó

Forrás: Szeretet - Szolgálat 2015. szeptemberi száma


 

Gyermeknap a Gyülekezetben

2015. szeptember 5-én (szombaton) 9-től 12 óráig Gyülekezetünk gyermeknapot tervez, amelyre szeretettel várjuk Gyülekezetünk minden bibliakörösét. 

Gyermeknap.jpg

A kép forrása: http://www.herceghalom.hu/?module=news&action=show&nid=204554


Ökumenikus istentisztelet

2015. augusztus 20-án Gyülekezetünk egy városi ünnepségnek adott otthont: Pesterzsébet Önkormányzata imaházunkban tartotta éves augusztus 20-i kenyérszentelő ünnepségét, ökumenikus istentisztelet keretében. Az ünnepégen Győri János Sámuel, a Pesterzsébeti Evangélikus Gyülekezet lelkésze hirdetett igét, valamint ünnepi beszédet mondott Szabados Ákos, kerületünk polgármestere is.

Az alkalom részletes beszámolója és az ünnepségről készült fotók egyaránt megtekinthetők Pesterzsébet kerület honlapján, az alábbi linkre kattintva.

Bajnoczi_Istvn.jpg

Fotó: http://pesterzsebet.hu/index.php?node=news_detailed&id=3901, Bajnoczi István

 


 

Nyári Csendeshét Tahiban

2015. augusztus 10-től 13-ig Gyülekezetünk nyári csendeshetet tervez. A Tahiban töltendő időszak célja, hogy közelebbi kapcsolatba kerülhessünk Istennel, elcsendesedjünk, és kiszakadjunk egy kicsit a mindennapok zajából, rohanásából, kicsit több időt fordítva Isten és ember kapcsolatára, mint azt a hétköznapi időbeosztás lehetővé teszi. Reményeink szerint Tahi kitűnő környezetet nyújt majd ehhez, és biztosak vagyunk benne, hogy lelki tekintetben rengeteg élményt, tapasztalatot, tanulságot és megújulást hoz majd ez a pár nap az oda látogatók életében. Bátorítunk mindenkit, hogy éljen ezzel a kitűnő lehetőséggel és fektessen időt és energiát egy bizonyos "lelki nyaralásba", ami a felüdülést a Megváltóval való lelki találkozáson keresztül hozhatja el az Istent keresők életébe.

A csendeshét részletes programja az alábbi linken található: Csendeshet.pdf. Az alkalom teljes költsége 14.150 Ft/fő.

Amennyiben valaki úgy érzi, annak, hogy ezt az értékes időt Isten közelségében töltse, csak anyagi akadálya van, kérjük, hogy jelezze ezt Katona Béla lelkipásztornak, nem szeretnénk ugyanis, hogy bárki hasonló okokból maradjon le egy ilyen kivételes lehetőségről.

tahitabor.jpgGyermektábor Tahiban - Kegyelem Alapítvány

A Kegyelem Alapítvány 2015-ben is megszervezi a már hagyománnyá vált gyermektábort július 6 - 12. között. A tábor célja, hogy az általános- és középiskolás gyermekek és fiatalok részére szakszerű és lelkiismeretes oktatást, nevelést és felügyeletet biztosítson.

A gyönyörű természeti környezetben fekvő, kényelmes táborban tartalmas programok várják az érdeklődő gyermekeket, a kiegyensúlyozott bibliai tanítás mellett vidám énekléssel, kézműves-foglalkozásokkal, sok-sok játékkal, sporttal, kirándulással és meglepetésekkel fog telni a hét.

A tábor részletei és jelentkezési lap az alábbi honlapon található.

Facebook: Kegyelem Alapítvány

Tahi.jpg

 


 

"Hogyan tovább?" - Baptista Ifjúsági Nagytábor és Fiatal Felnőttek Hete Balatonszemesen

 2015-07-27 18:00 - 2015-08-02 13:00

hogyan.jpg


"Ismét várunk mindenkit az ország különböző részeiből a 2015-ös baptista ifjúsági nagytáborba és fiatal felnőttek hetére! Hálásak vagyunk az elmúlt évek áldásaiért, a tavalyi jó tapasztalatokért, és már készülünk arra, hogy idén nyáron ismét együtt töltsünk egy hetet Veletek és Istennel."

A konferenciáról bővebb információ ezen a linken keresztül érhető el, jelentkezni pedig az alábbi módon lehet. Az alkalom facebook eseménye is megtalálható.


 


 

Bemerítési ünnep

 2015. május 17-én bemerítési istentiszteletet tartottunk. Négy testvérünk döntött úgy, hogy új életet szeretne kezdeni Krisztussal, ezért nyilvánosan is kijelenti elköteleződését Isten felé, és hálával fogadja el, hogy az Úr helyette is vállalta a kereszthalált. Aki úgy érzi, a csak Isten által adható békességre és megváltásra neki is szüksége van, és szintén be szeretne merítkezni, vagy csak kötetlenül szeretne beszélgetni Isten útjáról, azt szeretettel várjuk minden vasárnapi istentiszteletünkön, valamint az istentisztelet után tartott "Törekvők óráján". A bemerítésről és a baptista hitvallásról bővebb információ az alábbi linken található. A teljes bemerítési istentiszteletről készült felvétel ezen a linken keresztül érhető el.


Esküvői meghívó

 


Anyák napja a Gyülekezetünkben

Május első vasárnapján Gyülekezetünk gyermekei, iskolásai és ifjúsági csoportja is köszöntötte az anyukákat, nagymamákat. Az alábbi videón a legkisebbek szolgálatából láthatunk egy részletet. A teljes anyák napi műsor és istentisztelet ezen a linken keresztül tekinthető meg.

A tartalom megtekintéséhez Adobe Flash lejátszó szükséges.

 

Tükröm, tükröm - Konferencia a Baptista Női Misszió szervezésében

A sorozatra való jelentkezés az alábbi linken keresztül lehetséges, a konferencia hirdetménye itt érhető el.


Napi áhítat - Lelki útravaló

Olvasmány: Jel 21,1–8

A képlet egyszerű: Mindent vagy semmit!

(„És láttam új eget és új földet, mert az első ég és az első föld elmúlt, és a tenger sincs többé.” ()

És láttam új eget és új földet, mert az első ég és az első föld elmúlt, és a tenger sincs többé.  És a szent várost, az új Jeruzsálemet is láttam, amint alászáll a mennyből az Istentől, felkészítve, mint egy menyasszony, aki férje számára van felékesítve.  Hallottam, hogy egy hatalmas hang szól a trónus felől: „Íme, az Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga az Isten lesz velük;  és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.”  A trónuson ülő ezt mondta: „Íme, újjáteremtek mindent”. És így szólt: „Írd meg, mert ezek az igék megbízhatók és igazak!”  És ezt mondta nekem: „Megtörtént! Én vagyok az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég. Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen.  Aki győz, örökölni fogja mindezt, és Istene leszek annak, az pedig fiam lesz.  De a gyáváknak és hitetleneknek, az utálatosaknak, gyilkosoknak és paráznáknak, a varázslóknak és bálványimádóknak, és minden hazugnak meglesz az osztályrésze a tűzzel és kénnel égő tóban: ez a második halál”.

Magyarázat

A patmoszi látnok egy új világkorszakot lát. Ez a világkorszak egy bűntelen, mennyei világot tár elénk. Olyan képeket, üzeneteket közöl János, amelyek csak erősítik vágyódásunkat ebbe a hazába. Jó hírek sorát tárja elénk. Az egyik az, hogy ez nem a jelenlegi világkorszak lesz. Rossz is lenne egy ilyenben örökké élni. A másik pedig az, hogy tenger nem lesz benne. A tenger a Jelenések könyvében a sátánnak és eszközeinek, a gonosz hatalmaknak a lakóhelye. Az új égben és az új földön nem lesz ott a sátán. Amíg Jézus földre jövetele ideiglenes „sátorozást” jelentett, mintegy 33 évet, az új égben és az új földön Jézus Krisztussal való közösségünk nem lesz időkeretek közé szorítva. Olyan közösségben lehetünk vele, amiről most csak álmodozunk. A sátán által megrontott világ betegségei, problémái nem lesznek jelen ebben az új világban. Se halál, se gyász, se fájdalom, se jajkiáltás. A Biblia azt mondja, aki győz, az örökölni fogja mindezt. Aki viszont nem győz, az nemcsak lemarad valami nagyszerű lehetőségről, hanem olyanban lesz része, amit a Biblia egy embernek sem kíván. Kedves olvasó! Te most melyik oldalon állsz? Isten oldalán, vagy a kísértő foglya vagy? Most még kérheted Jézust, hogy bűnbánatod után vigyen át téged az ő országába! /BS/

Magam elé képzeltem egy olyan embert is, aki a magas hegyek közt azt mondja: „Annyi köbméter levegőt szívok be évente, hogy attól félek, elhasználódott belőle az oxigén.” – De odaszól neki a föld: „Szippants csak nagyokat, jóember, és töltsd meg a tüdődet, elég néked az én atmoszférám.” Ó, drága testvéreim, legyetek nagy hívők! A kis hit el fogja juttatni lelketeket a mennybe, de a nagy hit a mennyet hozza a lelketekbe. (C. H. Spurgeon)

(Békési Sándor)

A bejegyzés forrása: http://www.baptist.hu/hu/olvasnivalok/napi-ahitat/


 

Vendégvárás - Programváltozás - Kiskunhalasi Baptista Gyülekezet

Április 19-én (vasárnap) Gyülekezetünk a Kiskunhalasi Baptista Gyülekezetet látja vendégül. Az ünnepi alkalomra való tekintettel a megszokott vasárnapi program az alábbiak szerint módosul:

  • az egyébként 9 órakor kezdődő "Minden Korosztály Bibliaórája" együttlétünk elmarad
  • a délelőtti istentisztelet a szokott rend szerint, 10 órakor kezdődik
  • a délutáni istentisztelet 16 órakor kezdődik

Az alkalmakra minden érdeklődőt szeretettel várunk.


SzSz.jpg

Állandó alkalmaink

Istentisztelet
vasárnap 10 és 17 órakor

Bibliaóra
csütörtök 18.30 órakor

Gyermek Bibliakör
vasárnap 9 órától 10 óráig

Ifjúsági alkalmak
péntek 18 órától, vasárnap 9 órától

Kiscsoportos bibliatanulmányozás
vasárnap 9 órától 10 óráig

Énekóra
csüt.19.30 és vasárnap 18.30 órától

Úrvacsora
a hónap első vasárnapján a 10 órakor kezdődő Istentisztelet második felében

Közös imaóra
nyári hónapokban 9.30 órától 10 óráig

Törekvők órája
a résztvevők igényeihez igazodva

Sakk szakkör
a hónap első vasárnapját követő hétfőn 17 órától

Előljárósági megbeszélés
a hónap első szerdáján 18 órától