2013. május

Ifjúsági rovat

Sok szeretettel köszöntöm ismét a Testvéreket az ifjúság nevében. Ismét eltelt egy hónap és ebben az elmúlt időszakban nagyon sok izgalmas és érdekes programot szerveztünk és olyan alkalmakon is részt vettünk, amikre már nagyon régóta nem került sor. Ezekről szeretnénk most beszámolni a Testvéreknek és reméljük, legalább egy kis részét át tudjuk adni annak a vidám hangulatnak, ami a tavasz hatására (is) meghatározó volt az elmúlt egy hónapban.

A legtöbb középiskolában és gimnáziumban március utolsó és április első hetében volt a tavaszi szünet. Miután mindenki kipihente magát, kisimult arccal és egy pár plusz kilóval tért vissza az iskolába újra meg kellett szokni a hétköznapok szürkeségét. Korán kelni és este sokáig tanulni mindannyiunkat megterhel. Szerencsére az első újra „iskolábajárós" hét végén dicsőítő ifjúsági alkalmat tartottunk az imaházban. Ez a pénteki nap április 5-re esett. Nagy lelkesedéssel és vidáman készültünk az éneklésre. A szokásos csapathoz csatlakozott Baka Flóra, aki énekkel és Lovász Petra, aki csellón és énekkel járult hozzá, hogy színvonalas legyen az este. Nagyon jó volt együtt próbálni, készülni az alkalomra és bár mindenki nagyon fáradt volt, úgy érzem jól sikerült az éneklés. Sajnos a gyülekezetből csak néhány testvér vett részt ezen az eseményen, de akik ott voltak nagyon jól érezték magukat. Az este folyamán Széll László, Széll Dalma, Katona Béla, ifj. Bazsinka József és Lovász Debóra tettek bizonyságot. Emellett úgy gondoltuk mesélünk az ott levőknek a velünk történt fontosabb eseményekről, így minden ifitag elmondta, hogy mi történt vele a héten. Az éneklés és a bizonyságtételek illetve, hogy bepillantást kaptunk egymás életébe nagyon meghitt hangulatot teremtettek. Sajnálom, hogy csak kevesen vettünk részt ezen az alkalmon, mert nagyon áldásos volt és Isten ezeken az énekeken keresztül úgy szólt hozzánk, hogy teljesen megújulhatunk Benne. Jó Őt dicsérni, áldani és magasztalni, mert sokszor elmulasztjuk ezt a hétköznapokban és az ilyen alkalmak segítenek elcsendesedni Isten jelenlétében.

Április 7-én a délutáni szolgálatokat az ifjúság szervezte a gyülekezetben. Nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek és készültünk énekekkel, felolvasással, bizonyságtételekkel és fényképes beszámolóval a Széder vacsoráról, amin nem olyan régen részt vettünk.

A következő pénteki ifjúsági óra elmaradt, mert másnap április 13-án a Dömsödi ifjúság látogatott el hozzánk. Már elég régen volt, amikor mi voltunk náluk, de ez cseppet sem érződött a délután folyamán. Régi ismerősökként köszöntöttük egymást, és akik esetleg nem találkoztak még egy gyors játék során megtudhatták egymás nevét és ez alatt egyéb tulajdonságokra is fény derült. Természetesen a legfontosabb játékokban mi nyertünk.

Koszorus Krisztián így számol be erről a napról: „Április 13-án, szombaton nálunk (az alagsori ifi teremben) töltötték a délutánt a Dömsödi Fiatalok. Több mint egy éve ők hívtak meg bennünket Misi bácsi közreműködésével Dömsödre, ahol egy nagyon jó hangulatú különleges ifit tölthettünk együtt. Most sem volt másképp: vidám, ismerkedős játékokkal kezdtünk és az egyre oldottabb hangulat végül oda vezetett, hogy olyan dolgok derültek ki ifink tagjairól, amiket mi sem sejtettünk. A Dömsödi Ifiről azt tudom, hogy egy pár fős csapat volt olyan bátor és a környékbelieket „összeszedve" alapítottak egy Ifi csoportot. Ez rengeteget elárul róluk. Bátrak, vidámak és közvetlenek voltak velünk is. Később kiderült, hogy rokoni szálak is kötnek ide néhányakat. Témának a lelki növekedést és a megszentelődést választotta vezetőjük, amihez aztán mi is hozzászólhattunk. Este már fáradtan, de feltöltődve indulhatott mindenki haza a finom szendvicsek elfogyasztása után. Jó tudni, hogy napjainkban is mindenhol vannak baptista fiatalok Magyarországon, akikkel együtt dicsérhetjük Istent.”

Az április 19-i ifjúsági óra is nagyon tartalmasra sikerült. Az igei üzenetet Jocó hozta számunkra és egy kis áhítat és elmélkedés után megnéztünk egy filmet. Az este témája az volt, hogy mikor menő, elismert valaki. Miután megvizsgáltuk ezt a témát a Biblia fényében, a film is segített az üzenet elmélyítésében. Nem akkor leszünk valakik, ha jó ruháink, kocsink vagy házunk van, nem is akkor, ha szépségversenyt nyerünk, vagy vadászpilótaként dolgozunk (ahogy a filmbeli szereplők gondolták). Ezt nagyon sokszor elfelejtjük a hétköznapokban, hiszen a világ folyton ezt sulykolja belénk. Jó volt feleleveníteni és még jobban az eszünkbe és szívünkbe vésni ezt a fontos gondolatot. Nagyon áldásos és vidám estét töltöttünk együtt.

Az ifjúságunk több tagja is nagy megmérettetés előtt áll. Közeledik az érettségi a középiskolásoknak és a vizsgaidőszak az egyetemistáknak. Szeretnénk kérni a gyülekezetet, hogy hordozzák a fiatalokat imádságban, mert nagy szükségük van rá. Az érettségizőket szeretném név szerint is említeni: Horváth Krisztina, Pénzes Hanga és Széll Dávid. Illetve közeledik az évvége, mindenki vizsgázik akár egyetemista akár gimnáziumban tanul. És hogy senki se lógjon ki a sorból, a dolgozó fiatalokra is gondoljanak a Testvérek, hiszen nekik sincs könnyű dolguk. Nagyon köszönjük az elmondott imákat!

Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk köszönteni az Édesanyákat. Ebben a hónapban az egyik nagyon fontos esemény mindannyiunk számára az anyák napja. Szeretnénk mi is megköszönni nekik, hogy gondoskodnak rólunk, vigyáznak ránk és úgy szeretnek minket, ahogy csak az anyukák tudnak, s gondolatainkat legjobban Dsida Jenő egyik nagyon ismert verse fejezi ki:

Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg Ő véd engem, nem ér semmi bánat.
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restell.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
Köszönöm Istenem az édesanyámat!

Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
itt e földön senki sem szerethet jobban! –
Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,
Istenem köszönöm az édesanyámat!

Te tudod, Istenem – milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyájuk!
Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!

Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az édesanyámat!
Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!

 

 



Állandó alkalmaink

Istentisztelet
vasárnap 10 és 17 órakor

Bibliaóra
csütörtök 18.30 órakor

Gyermek Bibliakör
vasárnap 9 órától 10 óráig

Ifjúsági alkalmak
péntek 18 órától, vasárnap 9 órától

Kiscsoportos bibliatanulmányozás
vasárnap 9 órától 10 óráig

Lelkipásztori hivatal - az Imaházban
nyitva: minden hétfőn 14.00-től 20.00-ig
és minden szerdán 8.00-tól 14.00-ig
időpont egyeztetés: 06-20/449-0458

Énekóra
csüt.19.30 és vasárnap 18.30 órától

Úrvacsora
a hónap első vasárnapján a 10 órakor kezdődő Istentisztelet második felében

Közös imaóra
nyári hónapokban 9.30 órától 10 óráig

Törekvők órája
a résztvevők igényeihez igazodva

Baba-mama kör
minden páros hét szerdáján 17 órától

Előljárósági megbeszélés
a hónap első szerdáján 18 órától